Лајчак: На пролет краен рок за постигнување договор меѓу Косово и Србија

од Vladimir Zorba

Специјалниот пратеник на Европската унија за дијалог меѓу Косово и Србија, Мирослав Лајчак изјави дека почетокот на пролетта 2023 година може да биде краен рок за постигнување договор меѓу Косово и Србија.

Тој за приштинската телевизија РТВ 21 изјави дека предлогот за конечно решение е европски предлог со вклученост и силна поддршка на Германија и Франција.

Лајчак рече дека целта е да се постигне целосна нормализација на односите меѓу Косово и Србија до почетокот на 2024 година, а она што не е направено до овој период, како што рече, можеби и воопшто нема да се направи.

Лајчак оцени дека двете страни постојано разбираат колку е важен дијалогот за нив и дека сакаат напредок во нормализацијата на односите.

„Двете страни признаваат дека моменталната ситуација одзема многу време и енергија. Но, секако, за да можеш да се фокусираш на нормализација на односите, не може да се соочиш со кризата на терен. За жал, прашањето за регистарските таблички и документите ни одзема многу време и енергија во последните месеци“, рече тој.

Тој подвлече дека е горд на одличната соработка што ја имаат со САД.

„Искрено, не може да биде подобро. И велам дека секој пат имаме исклучително добра соработка. Ние работиме рамо до рамо, многу тесно на дневна основа, информирајќи се меѓусебно за сè, споделувајќи информации и јасен договор дека ЕУ го води овој процес и дека САД ја користат својата моќ и авторитет за да го поддржат нашето лидерство“, истакна тој.

„Засега прашањето за регистарските таблички е затворено. Беше договорено, се справивме и го решивме, како дел од разговорите за нормализирање на односите“, посочи Лајчак и додаде дека секако, ова прашање ќе биде разгледано заедно со многу други прашања кои ќе бидат разгледани како дел од дискусиите за нормализација.

На прашањето што ќе се случи доколку не се постигне договор, Лајчак рече дека тие се таму да помогнат, да посредуваат, но „ние, зборувајќи во име на Европската унија, но верувам и во име на САД, не можеме да сакаме нормализација повеќе од Косово и Србија, па ако страните не се договорат, тогаш нема да има нормализација, а со тоа и напредок на европскиот пат“.

„Да се ​​потрудиме да го искористиме преостанатото време, да го искористиме овој уникатен и многу поволен момент, сите елементи се достапни, имаме целосна поддршка и од ЕУ и од САД, оваа ситуација треба да заврши пред 2024 година, бидејќи тогаш ЕУ има Европски избори и САД исто така, така што нема да имаат време и можност да се фокусираат на дијалогот Косово-Србија. Што ќе се случи по изборите, особено американските, е тешко да се предвиди, затоа велам дека тоа што не е направено до почетокот на 2024 година, можеби и воопшто нема да се направи. Затоа, да ја искористиме оваа можност и сета поддршка на меѓународната заедница и да постигнеме колку што можеме за целосна нормализација на односите“, рече Лајчак.

Слични содржини