Лајчак: Европската унија нема да се меша во тоа кој ќе биде во Владата на Црна Гора

од Milan1

Специјалниот претставник на Европската унија за дијалогот меѓу Белград и Приштина, Мирослав Лајчак денеска во Подгорица изјави дека ЕУ нема да се меша во тоа кој да биде во Владата на Црна Гора, туку дека „сакаат влада која ќе ја има ЕУ во центарот на нејзините интереси“.
По разговорите со претседателот на парламентот Алекс Бечиќ, Лајчак рече дека очекува Црна Гора да понуди јасен сигнал на следната Меѓувладина конференција на 13 декември.

Нагласувајќи дека забележал одреден степен на стагнација во реформските напори во пристапните процеси, Лајчак рече дека ЕУ сака Црна Гора да не ја изгуби динамиката на најнапредниот кандидат и посочи дека остануваат клучните приоритети за решавање на проблемите дефинирани во поглавјата. 23 и 24.

Тој истакна дека „европската интеграција треба да биде работа на сите демократски сили во земјата“.

Тој оцени дека усогласувањето на политиката на Црна Гора со политиката на ЕУ е потврда и показател дека „нема сомнеж каде припаѓа (Црна Гора) и чии вредности ги споделува.

Истакнувајќи ја потребата од интензивирање на пристапните процеси, Лајчак рече дека заминува со надеж дека „Црна Гора има капацитет да ја надмине актуелната ситуација и актуелните политички предизвици“.

„Како претставник на младата генерација имате посебна улога и ние сметаме на вас и мислиме дека ќе одиграте позитивна и корисна улога во овие процеси“, му рекол Лајчак на Бечиќ, пренесе порталот РТЦГ.

Слични содржини