Лавандата има многу предности, а се користи и за помош при НЕСОНИЦА и ДЕПРЕСИЈА

од Vladimir Zorba

Прекрасен мирис, боја и бројни здравствени придобивки ја красат лавандата.

Цветот на лавандата и маслото добиено од него имаат долга историја во хербалната медицина.

Најраната забележана употреба на лаванда датира од древниот Египет. Таму, маслото од лаванда играло улога во процесот на мумификација.

Во подоцнежните времиња, лавандата станала додаток за капење во неколку региони, вклучително и античка Персија, Грција и Рим. Овие култури верувале дека лавандата помага во прочистување на телото и умот.

Здравствени придобивки од лавандата

Од античко време, лавандата се користи за намалување на симптомите и обезбедување поддршка за повеќе состојби. Модерната наука потврди многу од нејзините здравствени придобивки, додека други се уште се истражуваат.

Лаванда и несоница

Некогаш лавандата се препорачува за луѓе кои страдаат од несоница или други нарушувања на спиењето. Луѓето полнеа перници со цветови од лаванда за да им помогнат подобро да се одморат. Денес, истражувањата сугерираат дека вдишувањето на аромата на лаванда може да го подобри квалитетот на сонот. Студија од 2015 година покажа дека луѓето кои користеле ароматерапија со лаванда се чувствуваат освежени по будењето.

Лаванда и депресија

Една мала студија од 2016 година на жени по породување покажа дека ароматерапијата со лаванда го спречува стресот, анксиозноста и депресијата по породувањето.Постарите возрасни лица кои пиеле чај од лаванда два пати на ден во текот на 2 недели во мала студија од 2020 година доживеале пониски нивоа на анксиозност и депресија, пишува Healthline.

Слични содржини