Лавров: Нема место за емоции во дијалогот меѓу Русија и НАТО

од Vladimir Zorba

Русија е подготвена да поттикне дијалог со НАТО, но дијалогот не треба да се базира на емоции, туку да биде професионален, изјави министерот за надворешни работи на Русија, Сергеј Лавров.

„Подготвени сме да разговараме, но професионално, а не емоционално“, изјави рускиот министер за надворешни работи пред новинарите по заедничкиот состанок на странски, одбранбени и државни секретари во Советот за безбедност на Организацијата за колективна спогодба за безбедност (ОДКБ) во главниот град на Таџикистан, Душанбе, пренесе ТАСС.

Тој изјави дека НАТО во моментов се обидува да ја убеди Москва да се врати на ревизијата на виенскиот документ за транспарентноста на воените активности со цел да биде „дополнително обврзувачки“.

„Ние им порачуваме: Виенскиот документ е склучен и патем, ние го спроведуваме од 2011 година, од моментот на воспоставување балансиран однос помеѓу силите на Руската Федерација и НАТО на европскиот континент. Процедурите предвидени во виенскиот документ беа во согласност со таа рамнотежа на силите, но Западот во моментов се обидува да ги заостри инспекциите. Не сме подготвени за тоа, едноставно затоа што Западот се обидува драстично да го промени постоечкиот баланс“, посочи Лавров.

Посочи дека ако НАТО сака да го подобри виенскиот документ, Русија предлага враќање „на позициите што двете страни ги држеа кон крајот на 1990 -тите“, со цел да се обезбеди меѓусебна доверба уште потранспарентно, пренесе Танјуг.

Слични содржини