Лавров: Западот го осакати Советот на Европа, не оставајќи му никакви шанси за опоравување

од Stefanija Kuzmanovska

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров рече дека Западот го осакатил Советот на Европа без никакви шанси за опоравување.

„Западот го осакати Советот на Европа, не оставајќи му никакви шанси за опоравување“, изјави Лавров на прес-конференција за европската безбедност.

На 15 март Русија официјално го објави своето повлекување од Советот на Европа и Европската конвенција за човекови права, наведувајќи дека ќе се придржува до одлуките на ЕКЧП доколку тие се во согласност со одредбите на рускиот Устав.

Подоцна истиот ден, PSSE едногласно усвои резолуција во која му укажа на статутарното тело – Комитетот на министри на Советот на Европа – дека Москва не може да биде членка на Советот на Европа.

Следниот ден, Комитетот на министри официјално го прекина членството на Руската Федерација во организацијата.

Слични содржини