Лекари предупредуваат: „Никогаш не задржувајте кивавица, тоа има штетни последици“

од Vladimir Zorba

ЛУЃЕТО киваат за да ги отстранат алергените од носната шуплина, а задржувањето кивавица не е без ризици, предупредуваат експерти. Имено, како што пренесе англиски „Експрес“, во медицинската литература нашироко се опишани случаи на крварење во мозокот и руптура на тапанчето, главно поради нагло зголемување на притисокот при исфрлање на воздухот, а свесно задржување на кивавицата може да ја зголеми ризик од три опасни компликации.

За време на кивањето, телото доживува нагло зголемување на притисокот во синусите, носната шуплина и грлото. Сепак, задржувањето на респираторниот рефлекс предизвикува овој притисок дополнително да се зголемува, што ги доведува во опасност крвните садови. Според д-р Стјуарт Сандерс, лекар од општа ординација во Лондон, кивањето може да биде толку силно што може да предизвика пукање на аневризма на мозокот.

„Аневризмата може да пукне доколку артерискиот крвен притисок се зголеми и предизвика крварење што го оштетува мозокот. На прашањето зошто држењето кивавица е опасно, д-р Сандерс наведе три причини. „Прво, како што е опишано погоре, држењето на кивавицата може да предизвика нагло зголемување на крвниот притисок со можни негативни последици“, објасни тој.

„Второ, бидејќи притисокот на воздухот во задниот дел на носот се зголемува кога се задржува кивавицата, постои ризик од туркање на слуз и инфекција во средното уво. Ова може да предизвика акутна глувост, инфекција или дури и пукнато тапанче во екстремни околности“.

Лекарот го наведува ризикот од акутен синузитис како трета причина за задржување на кивавица. Ова може да се случи ако зголемувањето на притисокот ја принуди инфекцијата во параназалните синуси, што може да доведе до оваа медицинска состојба, пренесе англиското издание.

Слични содржини