Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Лекот кој најчесто се користи за лекување на ХИВ нема ефект во лечењето на корона

Лекот кој најчесто се користи за лекување на ХИВ нема ефект во лечењето на корона

Британските научници објавија денес дека антивирусниот лек кој најчесто се користи за лекување на лица со ХИВ нема позитивни ефекти врз пациентите хоспитализирани за коронавирус во големо истражување.

Истражувачите кои ја започнаа студијата на Универзитетот во Оксфорд, изјавија дека резултатите убедливо ја исклучуваат секоја значајна корист на „лопинавир-ритонавир“ кај хоспитализирани пациенти со Ковид-19 што ги проучувале.

Сепак, тие забележаа дека поради тешкотијата при давање на лекот на пациенти на респиратори, тие не можат да извлечат заклучоци за нивната ефикасност кај такви пациенти.

loading...