Левица: Во Охрид никна уште еден бугарски „културен клуб“

од Nikola Popovski

Левица денеска преку соопштение порача дека во Охрид се појавува нов бугарски „културен клуб“ под името „Цар Борис III“. Според партијата, станува збор за „нео-фашистичко здружение“.

-Бугарските фашистички војски на Цар Борис, придонесоа кон „конечното решение“ на Хитлер, и притоа голем број македонски Евреи беа депортирани во концентрациониот логор „Треблинка“. Овој бугарски цар, за време на Втора светска војна, ја приклучи фашистичка Бугарија кон тројниот пакт. Потоа следеше и инвазија, окупација и анектирање на Македонија, кое беше проследено со многубројни убиства и ѕверства врз недолжното македонско население и македонските партизани. Претседателот на ова нео-фашистичко здружение е извесен Томе Блажески, кој активно работел во повеќе слични здруженија кои имаат за цел да го поматат разумот на младите Охриѓани и Македонци, обвинија од партијата.

Левица бара од министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска да реагира за отворањето на бугарското здружение.

Слични содржини