Лидерите на НАТО самитот одлучија: Нема да има нуклеарни ракети во Европа

од Nikola Popovski

Во последната изјава, лидерите на самитот на НАТО потврдија дека немаат намера да инсталираат нови нуклеарни ракети во Европа, како и отвореноста за дијалог со Русија.

13 тези од последното соопштение од самитот на НАТО:

– земјите од НАТО се посветени на зголемување на воените трошоци;

– НАТО смета дека Русија продолжува да користи агресивна и неодговорна нуклеарна реторика;

– НАТО најавува подготвеност за контакти со Русија на воената линија со цел да се зголеми предвидливоста и транспарентноста;

– Лидерите на НАТО ја потврдија својата отвореност за дијалог со Русија во рамките на Советот Русија-НАТО;

– НАТО не сака конфронтација ниту претставува закана за Русија;

– НАТО потврди дека неговиот ракетен одбранбен систем не е насочен против Русија;

– НАТО нема намера да распореди нови копнени нуклеарни ракети;

– НАТО ја потврдува својата подготвеност за обука на авганистанските трупи по повлекувањето на силите;

– Самитот на НАТО ја објави својата намера да продолжи со поддршката на реформите на Украина и Грузија со цел да тргне по патот на трансатлантската интеграција;

– Самитот на НАТО потврди дека состанокот ќе се одржи во Шпанија следната година;

– НАТО ја повикува Русија да ги исклучи Шпанија и САД од списокот на „непријателски држави“;

– Учесниците на НАТО се загрижени за „методите на сила“ што ги користи Кина во нејзината политика на меѓународната сцена, како и за соработката со Русија;

– Лидерите на НАТО го упатија генералниот секретар да подготви нов стратешки концепт на Алијансата до 2030 година. Beе биде усвоен на следниот самит;

Слични содржини