Луѓето кои се занимаваат со оваа професија имаат 5 пати поголем ризик да заболат од корона – не се здравствени работници

од Берта Китинска

Новата студија на тимот од Харвард покажа дека работниците во супермаркетите, а особено касиерите, имаат 20 пати поголем ризик од заболување од коронавирусот во споредба со општата популација.

Во еден супермаркет во Бостон, истражувачите откриле стапка на инфекција од 20 проценти во споредба со стапката од 1,3 проценти кај општата популација.

Повеќе од три четвртини од вработените немале симптоми како што се треска, кашлица и отежнато дишење.

Покрај тоа, оние кои директно се занимаваат со клиенти, како што се благајните, имаа пет пати поголема веројатност да се позитивно од нивните колеги.

– Видовме многу објавени студии за изложеноста на вработените, но сите се засноваа на работници – истакнува д-р Џастин Јанг, визитинг-професор на Универзитетот Харвард и редовен професор на Медицинскиот факултет во Бостон .

– Никој не ни помислил на други активности што се подеднакво застапени за време на пандемијата на коронарниот вирус.

Истражувачите дошле до овие податоци откако ги анализирале податоците на 104 вработени во супермаркет во Бостон.

Резултатите покажале дека секој петти вработен бил позитивен на вирусот корона, а повеќето биле работеле на каса. Интересно, 75 проценти од нив немале симптоми.

Слични содржини