Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Лукашенко: Планетата може да „експлодира“ во секој момент

Лукашенко: Планетата може да „експлодира“ во секој момент

Во предизборно обраќање пред нацијата и парламентот, белорускиот лидер Александар Лукашенко рече дека планетата се лизга во пропаст и дека може да „експлодира“ во секој момент.

„Нашата планета постепено, но сигурно се лизга во пропаст. „Се чини дека е доволно да се запали обично шкорче и планетата ќе експлодира“, рече Лукашенко.

Тој посочи дека „најлошото е што меѓународните правни и мултилатерални политички инструменти за регулирање, за кои тие беа толку горди за време на Студената војна, всушност станаа анахронизми, што никој не ги зема предвид“.

„За жал, се покажа дека светските владејачки елити не се во состојба да развијат нови инструменти“, рече Лукашенко.

Белорускиот лидер истакна дека светот станува се понестабилен и понепредвидлив.

„Основните несогласувања меѓу државите и алијансата, акумулирани во текот на последните децении, влегуваат во критична фаза на конфликтот. Од неодамна, ниту еден од најважните меѓународни проблеми не е решен“, истакна Лукашенко за време на обраќањето пред народот и парламентот.

Според него, интеграциските структури во светот минуваат низ системска криза, а некои во суштина исчезнаа и постојат само на хартија.

„Целиот свет потона во хаосот на трговските војни, националниот протекционизам, политичките и информативните конфликти. Интегралните структури во светот минуваат низ системска криза, а некои суштински исчезнаа и постојат само на хартија. Најмоќниот показател за овој процес во ЕУ е „Brexit“, како и растечките несогласувања меѓу старата и новата Европа во рамките на Алијансата. Тензиите растат во воената сфера, што доведува до нова рунда на трка за вооружување“, заклучи Лукашенко.

Предвременото гласање на изборите за претседател на Белорусија започнува денес (4 август) во Белорусија и ќе трае до 8 август. Претседателските избори во Белорусија ќе се одржат на 9 август. Пет кандидати се кандидираа на највисоката државна позиција. Лукашенко се кандидира за шести мандат. Во моментов има изборна кампања во оваа земја која ќе трае до 8 август.

loading...