МАЕ очекува брз раст на обновливите извори на енергија

од Vladimir Zorba

Меѓународната агенција за енергија (МАЕ) очекува проширување на капацитетите за обновлива енергија до 2026 година. Според анализите на организацијата, капацитетот ќе се зголеми за 60% до 4.800 гигавати, односно колку што е сегашниот капацитет на светските јаглен и нуклеарни централи заедно.

Но, експертите веруваат дека ниту тоа нема да биде доволно за да се постигне јаглеродна неутралност до средината на векот.

Растот ќе се забрза за 50% во периодот 2021-2026 година во споредба со 2015-2020 година, поддржан од националните стимулации и амбиции објавени за време на конференцијата во Глазгов. Со цел да се ограничи глобалното затоплување на не повеќе од 1,5 ° C над прединдустриските нивоа, растот мора да се удвои, што значи проширување не само за соларните и ветерните електрани, туку и за биогоривата и еколошкото греење.

Очекувањата се за зголемување на обновливите извори на енергија во сите региони во светот, а Кина е лидер во однос на додадениот капацитет. До 2026 година се очекува капацитетот на земјата за обновлива енергија да достигне 1.200 гигавати или четири години порано од првично планираното. Ова дава надеж дека Пекинг ќе може да ги ограничи емисиите на јаглерод порано од очекуваното.

Се очекува забрзана изградба на нови погони во Индија, Европа и САД.

До 2026 година, обновливите извори на енергија ќе учествуваат со 95% од растот на енергетскиот капацитет како целина. Особено активни ќе бидат соларните технологии, пишува во извештајот на МАЕ.

Во 2021 година, новоинсталираните централи за обновливи извори на енергија ќе имаат рекорден капацитет од 290 гигавати, изјави извршниот директор Фатих Бирол во соопштението за печатот на веб-страницата на организацијата.

Проширувањето на обновливите извори на енергија ќе биде факт и покрај високите цени на суровините и транспортните трошоци.

Меѓутоа, доколку цените на суровините останат високи до крајот на 2022 година, трошоците за изградба на ветерните електрани ќе се вратат на нивоата од 2015 година, а цената на соларните панели ќе го запре надолниот тренд во последните три години.

Владите, исто така, можат да му дадат дополнителни стимулации на секторот со елиминирање на административните тешкотии, како што се градежни дозволи или вклучување во мрежата.

Слични содржини