Мајмун игра „Понг“ со неговиот мозок: Идејата на Маск функционира, а ова е само почеток (ВИДЕО)

од Stefanija Kuzmanovska

Neuralink објави ново видео, а главниот лик е мајмун кој сака видео игри. Животното ужива во играта „Понг“, и тоа само со помош на сопствениот ум и посебен интерфејс, за мозокот да комуницира со компјутерот.

За чиповите за Neuralink се зборува поинтензивно од средината на 2019 година, бидејќи во тоа време пристигнаа резултатите што беа многу повеќе од очекуваните, и тие се во чекор со сценарија, достојни за научна фантастика. Имено, компанијата во сопственост на Елон Маск тогаш објави дека создал робот што може да интегрира импланти за интеракција со компјутерите длабоко во човечкиот мозок.

Neuralink работи на BMI (brain-machine interface) веќе неколку години, што може да го поврзе човечкиот мозок со компјутер. Технологијата на прво место, тврди Neuralink, треба да послужи за враќање на подвижноста, видот и можноста за зборување и слушање на оние што ги изгубиле, додека Елон Маск, пак, тврди дека поврзувањето на мозоците со компјутерите ќе биде единствен начин да се задржи чекор со развојот на вештачката интелигенција. На тој начин, технологијата замислена како лек може да послужи како нешто далеку помоќно.

Во август 2020 година, Маск објави нов дизајн за чипот Neuralink, кој го доби името „Link“, и можеше да се види дека станува збор за уред со големина на монета, дизајниран да биде вграден во мозокот и да стимулира неврони. Веќе подолго време се шпекулираше дека овој чип може да се користи во иднина за да се „повикаат“ возилата на Тесла само со помош на мисли, и да се играат видео игри без потреба од џојстик – што неодамна го докажа еден мајмун. Оние кои ќе се наградат со овој чип ќе можат, исто како и во СФ филмовите, да снимаат и пуштаат спомени, па така зборот „меморија“ би можел да добие целосно ново значење. На крајот, тие спомени би можеле да бидат испратени до робот, што би бил првиот чекор кон бесмртноста.

Најновиот чекор е поврзан со мајмун макака, кој прво научи да ја игра видео играта Понг со џојстик. Преку интерфејсот што го поврзува мозокот со компјутерот, научниците ја снимија активноста на мозокот додека ја играа играта, па по само неколку минути, Neuralink успеа да го контролира Понг преку мозочните бранови што ги емитира мајмунот, без џојстик.

Слични содржини