Македонија и БиХ за безбедносните ризици од повратниците од Сирија: „Некои војувале“

од Nikola Popovski

Северна Македонија и Босна и Херцеговина сè уште го немаат решено прашањето за враќањето на нивните граѓани кои во последните години престојувале во Сирија и другите области под контрола на терористичката организација Исламска држава (ИД).

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, деновиве престојува во Сараево каде што се сретна со министерот за безбедност на БиХ, Ненад Нешиќ, при што разговараа за соработката меѓу полициските агенции на двете земји и утврдија колку е одлична и како успешно се борат против организираниот криминал.

Тие на новинарите им потврдија дека едно од прашањата со кои се занимавале е репатријацијата на лицата кои во изминатите години престојувале во областите под контрола на ИД, а сега се во кампови во Сирија и чекаат дозвола да се вратат во татковината.

Меѓу нив има голем број жени и деца, а Спасовски рече дека ова е предизвик и за Северна Македонија и дека земјата има обврска да ги прифати сите нејзини граѓани кои сакаат да се вратат во земјава, при што властите плаќаат посебни внимание на ресоцијализација.

„Имаме повратници кои учествувале во војните во Сирија, Ирак и Авганистан. Поведени се судски постапки против сите оние за кои има докази за учество во тероризам, а дел од нивните семејства се вратени во Северна Македонија и процесот на нивното ресоцијализацијата започна“, рече Спасовски.

Нешиќ, пак, најави дека безбедносните власти во Босна и Херцеговина ќе заземат многу построг став кон потенцијалните повратници од Сирија.

„Не знам што не е во ред со децата кои се денес во Сирија и не знам дали утре тие ќе претставуваат безбедносна закана за безбедноста на БиХ, нашите деца или моите деца. Нема да дозволам нивно враќање без разлика на нечиј притисок доколку се утврди дека се закана за безбедноста“, рече Нешиќ одговарајќи на новинарски прашања.

Тој вели дека ќе следат дополнителни безбедносни проверки за сите лица кои сакаат да бидат вратени во Босна и Херцеговина.

Слични содржини