Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Македонија лани потрошила над 152 милиони долари на увоз на лекови

Македонија лани потрошила над 152 милиони долари на увоз на лекови

Увозот на фармацевтски лекови минатата година беше на ниво од 421,5 милијарди долари, што е 3,8% повеќе во споредба со 2018 година, покажуваат податоците на World’s top exports.

Македонија е 115-та во светот со увоз на лекови вредни 152.536.000 долари или 0,04% повеќе во однос на 2018 година. Од друга страна, извозот на лекови од земјава лани беше 103,7 милиони долари.

Пет најголеми увозници на лекови во светот во 2019 година беа: САД (78,8 милијарди долари), Германија (30,8 милијарди долари), Белгија (24 милијарди долари), Кина (21,5 милијарди долари) и Швајцарија (21,2 милијарди долари).

Од земјите во регионот, најголем увоз на лекови лани имаше Словенија со 3,9 милијарди долари. Потоа следуваат: Грција (2,2 милијарди долари), Бугарија (1,3 милијарди долари), Хрватска (898,8 милиони долари), Србија (804 милиони долари), Босна и Херцеговина (283,5 милиони долари) и Албанија (162 милиони долари).

loading...