Макрон: ЕУ треба да му понуди на Западен Балкан искрена перспектива за членство

од Nikola Popovski

Европа повеќе не може да се оттргне од Западен Балкан, бидејќи Западен Балкан во текот на својата трагична историја и ветувања за иднината е врзан за рускиот континент, изјави францускиот претседател Емануел Макрон.

Макрон вели дека тоа покажува колку е силна ЕУ и колку некои работи се кревки.

„Затоа денес треба да ги преиспитаме односите со земјите од Западен Балкан за тие да добијат перспектива за пристап од нас“, рече тој.

„Не приклучување за да не бидат со други сили, туку всушност приклучување во разумен рок. Треба да го модернизираме пристапниот процес. Не е Европа со нејзините правила на работа таа која може да стане Европа со 32 земји-членки, тоа би значело да ги затвориме очите пред некои работи. Не. Со конференцијата за резултати во мај, ќе треба да ја преиспитаме Европа и да размислуваме за Европа во која место има и за Западен Балкан. Потоа ќе следи конференција за Западен Балкан на која треба да се реализираат аспекти на оваа конференција“, рече денес претседателот на Франција во своето обраќање од Европскиот парламент во Стразбур.

Слични содржини