Макрон: Имаме план „Б“ и „Ц“ во случај на терористичка закана за ОИ

од Vladimir Zorba
167 прегледи

Францускиот претседател Емануел Макрон во понеделникот го започна одбројувањето од 100 дена до Олимпијадата во Париз и зборуваше за безбедносните предизвици на церемонијата на отворање на Сена, признавајќи дека постојат планови Б и Ц во случај на терористичка закана.

Церемонијата на отворање на главниот град покрај реката на 26 јули ќе биде прва во историјата.

„Можеме да го направиме тоа и ќе го направиме тоа, но има планови Б, па дури и планови Ц и ги подготвуваме паралелно“, рече Макрон.

Шефот на државата веќе увери дека се разгледуваат резервни сценарија, но сега првпат детално ги опиша.

„Ќе направиме анализа на ризик во реално време. Значи, имаме церемонија што ја подготвуваме, која би била ограничена на Трокадеро или само на еден дел од реката Сена, па дури има и варијанта да се вратиме на стадионот „Стад де Франс“, за класичното отворање“, објасни тој.

Макрон зборуваше и за тоа дека ќе се намали бројот на гледачи од безбедносни причини.

„Ние предвидовме, поставуваме безбедносен кордон кој ќе биде многу широк, каде што ќе ги провериме сите луѓе што влегуваат и излегуваат. Со цел да се обезбеди најдобра можна безбедност, намалена е и големината на церемонијата, намален е бројот на гледачи кои можат бесплатно да присуствуваат од 500.000 на 222.000, а со оние кои платиле за своето место на дното на платформите , вкупниот број треба да биде 320 илјади“.

Слични содржини