Манчевски: Иднина на енергетскиот сектор се обновливите извори

од desk2

Република Македонија мора да го зголеми сопственото производство на електрична енергија и да го намали увозот, притоа водејќи сметка за зачувување на чистата животна средина преку поголема експлоатација на обновливи извори на енергија, рече министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски на отворањето на десеттото Советување на „МАКО СИГРЕ“ во Охрид.

Во фокусот на дискусиите на советувањето се прашања од областа на електроенегетиката.

Во рамки на Советувањето беше потпишан Договор за соработка меѓу Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) од Скопје и КОНЧАР – Инженеринг за енергетика и транспорт (КЕТ) од Загреб, кој предвидува реализација на научно-истражувачки и развојни проекти, размена на знаења и донација на опрема

Министерот Манчевски за потпишаниот договор рече дека е извонреден пример како научниот треба да соработува со приватниот сектор и добра најава за плановите на Владата за формирање бизнис-акцелератор и технолошки парк кој на сличен начин ќе им помага на младите да почнат сопствен бизнис во делот на информациските, комуникациските технологии, секако и во делот на иновациите во сферата на електроенергетиката.

Рубин Талески, претседател на „МАКО СИГРЕ“, за плановите за изградба на капацитети за производство на енергија од обновливи извори забележа дека преостануваат само мал дел од оние ресурси што спаѓаат во евтини енергетски потенцијали.

Евтините потенцијали се веќе изградени, остануваат скапите проекти како хидроцентрали. Електричната енергија произведна од сонце засега не е конкурентна за овие пазари, оттаму што економската моќ на домаќинствата за нејзино користење е се уште мала, рече тој, забележувајќи дека ветерниците немаат некаков позначаен потенцијал кога е во прашање Македонија поради нејзината географска положба и конфигурацијата на теренот.

Претседателот на Управниот одбор на „ЕВН“ Штефан Петер ја нагласи потребата од инвестиции во енергетскиот сектор, но и во иновациите во областа на информатиката како област што преку новини како паметни броила, современи мрежни системи придонесува за стабилен и ефикасен енергетски систем.

Во врска со одлуката на Владата за враќање на евтината тарфија на струјата за домаќинствата, Петер истакна дека усогласувањето на броилата започнува веќе утре, притоа уверувајќи дека сите 800 илјади домаќинствата до крајот на идниот месец ќе имаат дневна евтина тарифа, пред почетокот на грејната сезона.

На советувањето во Охрид најавено е присуство на над 300 учесници, а се очекува да бидат презентирани 108 стручни и научни трудови од областа на елктроенергетиката. Ќе бидат присутни инженери од трите големи електроенергетски компании во Република Македонија, „ЕЛЕМ“, „МЕПСО“ и „ЕВН“, кои континуирано ја поддржуваат работата на „МАКО СИГРЕ“, како и претставници на водечки домашни и светски компании од индустријата

Слични содржини