Маричиќ: Договорот од Преспа на дело, со соседите никогаш не сме биле поблиски

од Берта Китинска

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ, заедно со министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска беа гости на фестивалот „Запознај ја Преспа“ во село Брајчино, на кого во рамки на културните и гастрономските содржини учествуваа граѓаните од Северна Македонија, Република Грција и Република Албанија.

„За првпат уметниците и граѓаните од трите земји се дружат на едно место, во Преспа. Ваквите проекти, кои произлегуваат од Преспанскиот договор се потврда за неговата важност и поттик на зближување, соработка, вмрежување на граѓаните од трите држави, но и поврзување на регионот на оваа тромеѓа“, вели Маричиќ.

Вицепремиерот рече дека Преспа веќе нема граница за Македонците, Грците и Албанците, нема разлики и бариери.

„Денес Преспа обединува и е симбол за пријателство, дијалог, разбирање и градење добрососедски односи. Наместо за блокади и политика во Преспа се зборува за заеднички настани, соработка, проекти“, додава вицепремиерот Маричиќ.

На фестивалот „Запознај ја Преспа“ беа присутни и евроамбасадорот Дејвид Гир, италијанскиот амбасадор Андреа Силвестри и Ласло Дукс, унгарскиот амбасадор во земјава.

Организатори на фестивалот беа невладината организација „Преспа ГРАД“ и Општина Ресен, со финансиска поддрша од два милиони денари на Министерството за култура.

Слични содржини