Маричиќ очекува уставните измени да поминат најдоцна до септември 2023

од Nikola Popovski

Нема се уште календар за тоа, но јас би очекувал во текот на наредната година да го завршиме, бидејќи имаме еден логичен рок, а тоа е ноември 2022 година кога завршува процесот на скрининг и веднаш потоа треба да продолжиме со следните фази од преговорите, вели вицепремиерот за европски прашања, Бојан Маричиќ околу тоа кога ќе започне процесот за уставни измени во Собранието и внесување на бугарското малцинство во преамбулата.

Според него, прашање на организација и менаџмент е како ќе се успее до септември 2023 година да се заврши овој процес.

-Има простор за тоа и штом ќе има конкретни чекори ќе ја известиме јавноста. Во моментов нема конкретен план за да се започне процесот, изјави Маричиќ на заедничката прес-конференција со евроамбасадорот Дејвид Гир во Владата.

Слични содржини