Маричиќ: СЕП повторно ќе ги координира реформите во сите министерства

од Берта Китинска

„Секретаријатот за европски прашања ќе се фокусира на забрзување на текот на реформите и подобрување на улогата на СЕП во координирање на реформите, преку повторно враќање или воспоставување на работни групи кои ќе ги следат реформите“ кажа вицепремиерот за европски прашања, Бојан Маричиќ во емисијата „Топ тема“ на Телма.

Тој додаде дека со оваа активност ќе се започне веднаш и на некоја од следните седници на Владата ќе предложи активирање на структурата за следење и координација на реформите, но и за подготовка за преговорите.

„СЕП ќе има три крупни точки на кои ќе се фокусира: координирање на реформите, подготовка на преговарачките структури и подобрување на искористувањето на ИПА фондовите и координација на целокупната странска помош“ кажа Маричиќ.

Тој кажа дека верува оти со остварувањето на овие приоритети државата ќе може со побрзо темпо да се движи кон и во преговорите со Европската Унија.

Слични содржини