Маричиќ: Со денешната одлука ја потврдуваме европската иднина на С. Македонија

од Stefanija Kuzmanovska

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ, ја поздрави денешната одлуката на мнозинството пратеници, кои го поддржаа францускиот предлог за почеток на преговорите.

„Достоинствено, одговорно и мудро денес правиме чекор напред, кон ЕУ.

Мнозинството пратеници ја докажаа својата визија за европска Северна Македонија, давајќи глас за поддршка на францускиот предлог кој значи почеток на преговорите со Европската Унија.

Со денешната одлука ја потврдуваме европската иднина на земјата. Нашиот пат кон Брисел беше тежок и пол предизвици, но вложивме многу труд, енергија и искрено верувавме во нашите цели и определби.

Знаевме што сакаме: Демократија, напредок, македонски идентитет, Европа и НАТО и тоа го исполнавме.

Покажавме многупати досега дека сме зрели како држава и спремни да станеме партнери со европските земји.

Продолжуваме на нашиот македонски и европски пат“, напиша Маричиќ на својот Фејсбук профил.

Слични содржини