Маркотиќ: Делта сојот би можел да завладее со Европа до крајот на август

од Stefanija Kuzmanovska

Во последните 24 часа, во Хрватска се евидентирани 87 нови случаи и нема смртни случаи. Сепак, било особено нагласено дека делтa сојот наскоро може да завладее во Европа.

Интересно е и тоа што сите присутни во салата биле без маски, изјавувајќи дека се исполнети сите услови за тоа.

„Она што го направивме денес е за да ѝ покажеме на јавноста колку е едноставен модел да се контролира ситуацијата, т.е. фактот дека сите во затворен простор се епидемиолошки безбедни “, рече началникот на Генералштабот Давор Божиновиќ.

Делта варијантата се шири меѓу младите

Алемка Маркотиќ, директорка на Клиниката за инфективни болести, изјави дека, според извештајот на Европскиот центар за контрола и лекување на болести (ECDC), делта варијантата ќе завладее во Европа.

„Тој процент се движи од 25 до над 70 проценти. Се очекува да завладее со Европа до крајот на август, а можеби и порано. Исклучително е распространет кај помладата популација поради нивните активности“, рече Маркотиќ.

Потоа ги повика граѓаните да се вакцинираат.

„На прво место, ние се штитиме себеси, оние околу нас, особено ризичните групи. Ќе бидеме заштитени ние, нашите семејства, сите оние кои не можат да се вакцинираат од оправдани причини, како и ризичните групи кои мора да бидат многу внимателни. Вакцинацијата ни овозможува да бидеме здрави, да можеме слободно да се движиме“, рече таа.

Слични содржини