Масакр на повеќе од 1400 делфини на Фарски Острови (ФОТО)

од Nikola Popovski

Практиката на лов на делфини на Фарските Острови предизвика гнев откако повеќе од 1.400 цицачи беа убиени во, како што се верува, рекорден улов.

Јато бели делфини во неделата беа насочени кон најголемиот фјорд во Северен Атлантик.

Ги турнале со чамци во плитките води на плажата Скалаботнур во Ејстурој, каде што биле убиени со ножеви.

Труповите биле извлечени на брегот и поделени на локалното население за храна.

Valentina Crast / Sea Shepherd / SWNS / SWNS / Profimedia

Снимките и фотографиите од ловот покажуваат како делфини се препелкаат во водите поцрвенети од крв додека стотици луѓе гледаат од плажа.

Познат како мелење (или Гриндадрап како што го нарекува локалното население), ловот на морски цицачи – првенствено лов на китови – е традиција што се практикува стотици години на оддалечените Фарски Острови.

Владата на Фарските Острови наведува дека во просек годишно се ловат околу 600 пилот китови.

 

Слични содржини