МАСК БАРА НАД МИЛИЈАРДА ДОЛАРИ: Тесла тужи поранешен снабдувач за кражба на деловни тајни

од Vladimir Zorba
258 прегледи

Тесла го тужеше својот поранешен снабдувач Метјуз Интернешнл пред федералниот суд во Калифорнија за наводнa кражба на деловни тајни поврзани со процесот на производство на батерии на Тесла и нивно споделување со конкурентите на гигантот за електрични возила.

Во тужбата, поднесена до Окружниот суд на САД за северниот округ Калифорнија, се вели дека долгот на Метјуз кон Тесла „конзервативно проценето“ дека надминува 1 милијарда долари“ за отштета за злоупотреба на трговски тајни поврзани со неговата технологија за батерии со суви ќелии.

Претставниците на Метјуз и адвокатите на Тесла не одговорија веднаш на барањата за коментар во понеделникот.

Метјуз, чија компанија е со седиште во Питсбург, започна да ја снабдува Тесла со производствена машинерија во 2019 година, според тужбата. Тесла рече дека ги споделиле со Метјуз тајните на обложување со суви електроди, за кои производителот на автомобили рече дека може драматично да ја намали големината, цената, потрошувачката на енергија и времето на производниот циклус на погоните за производство на батерии, истовремено зголемувајќи ја енергетската густина и моќноста на ќелиите на батериите.

Во тужбата се наведува дека Метјуз ги споделил иновациите на Тесла со неименувани конкуренти со продажба на „машини и други технологии кои ги отелотворуваат трговските тајни на Тесла“. Исто така, се вели дека Метјуз тврдел дека пронајдоците на Тесла се негови во патентните апликации кои откривале доверливи информации за Тесла.

Тесла побара од судот да го спречи Метјуз да ги злоупотребува нивните трговски тајни и да ги предаде патентните пријави заедно со барањето за парична отштета.

Слични содржини