МАСК ОБЈАСНИ: Еве зошто е нормално да плаќате 70.000 долари данок на имот од 152 милијарди! ВИДЕО

од Vladimir Zorba

Истрагата за неодамна откриени податоци од Даночната управа на компанијата ProPublica во вторникот откри дека Елон Маск, заедно со повеќето водечки американски милијардери, платил многу малку данок на доход во последните неколку години.

Изданието вели дека Маск одговорил на првичното новинарско прашање со осамен прашалник без никакви дополнителни детали. Но, извршниот директор на „Тесла“ ја прекина тишината во средата кога неговите топ фанови на Твитер го охрабрија да разговара за неговата даночна состојба.

Во извештајот на ProPublica се вели дека Маск, вреден 152 милијарди долари, платил помалку од 70.000 $ во данок на доход во 2015 и 2017 година и ништо во 2018 година. Изгледа дека го платил својот долг во 2016 година кога користел повеќе од милијарда долари во акции. Но, неговата вкупна „вистинска даночна стапка“ за петгодишниот период меѓу 2014 и 2018 година, пресметана како износ на платен данок поделен со зголемувањето на нето-вредноста, е само 3,27 проценти, многу пониска од просечното американско домаќинство.

Бранителите на Маск ја оспорија пресметката на ProPublica. „Доколку се случи „оданочување на богатите“ (што нема), Елон Маск ќе мора да продаде милијарди долари во вредност од акциите на Тесла“, објави на Твитер индискиот инженер Пранеј Патоле, со кој Маск често комуницира на Твитер.
„Ова би било страшно за цената на акциите и може да повреди многу акционери во малопродажбата“.

„Точно“, одговори Маск. „[Единствениот] пат кога ги продавам акциите на Тесла е кога ќе истече мојата залиха и немам друг избор“.

Тој додаде: „На крајот на краиштата, јас ќе продолжам да плаќам данок на доход во Калифорнија во однос на времето поминато во државата [,] што е и ќе биде значајно“.

Истрагата за ProPublica не содржи информации за државниот данок на доход.

Во мај 2020 година, Маск објави на Твитер дека „ќе ги продаде скоро сите свои средства“, вклучувајќи ги и своите куќи, за да може да се фокусира на управување со Тесла, Спејс Икс и неговите други потфати.

Во средата, тој потврди дека ги продал сите, освен една куќа. „Да, ги продадов моите куќи, освен една во заливот Беј, која се издава за настани“, објави на Твитер. „Работиме на одржлива енергија за Земјата со Тесла и ја штитиме иднината на свеста со тоа што животот ќе го направиме мултипланетарен со СпејсЕкс. Исто така, АИ ублажувањето на ризикот со Неуралинк и поправањето на сообраќајот со Боринг“.

Слични содржини