Актуелно
Почетна / (не)Секојдневно / Масони во кралското семејство: Два принца официјално ѝ припаѓаат на ложата

Масони во кралското семејство: Два принца официјално ѝ припаѓаат на ложата

Низ целиот свет масоните се една од најголемите мистерии на новото доба. За многу од светските моќници отсекогаш се зборувало дека припаѓаат на различни масонски ложи, а една од омилените теории на луѓето кои сакаат завери е таа и дека британската кралица е шеф на масоните во Англија.

Сепак, тоа не е точно. Големиот мајстор на масонската ложа во Велика Британија е роднина на кралицата, принцот Едвард, војводата од Кент. Принцот Едвард и кралицата Елизабета се братучеди по татковците. Таткото на кралицата, кралот Џорџ и таткото на принцот Едвард, принцот Џорџ биле браќа, и двајцата биле деца на кралот Џорџи Петти и кралицата Мери.

Историјата ги пишува со исто име, Џорџ, бидејќи таткото на кралицата, принцот Алберт, го зел името Џорџ кога бил крунисан за крал.

Војводата од Кент е роднина на кралското семејство и преку својата мајка, принцезата Марина од Грција и Данска, која била роднина со принцот Филип, роден како принц на Грција и Данска.

Едвард е масон веќе 55 години, а само во 2017 година обработил 20 ангажмани поврзани со слободното ѕидарство. На масонската ложа се придружил по повик на грофот од Скарборг кој тогаш бил големиот мајстор.

И сопругот на кралицата Елизабета, принцот Филип, се наоѓа во екипата. Тој е член на ложата веќе 67 години.

Пет британски крала во минатото биле членови на масонските ложи. Најпознат од нив, се разбира, е таткото на кралицата Елизабета.

loading...