Актуелно
Почетна / Магазин / Мажите сакаат жените да заработуваат пари, но не повеќе од нив!

Мажите сакаат жените да заработуваат пари, но не повеќе од нив!

Парите се тема на расправии во врските почесто отколку што мислите, од различни причини.

Претходно, жените главно беа домаќинки, а мажите беа оние што правеа пари. Оваа поделба не изгледаше вака долго време, така што сега има многу помал број жени кои се исклучиво домаќинки.

Некои мажи сметаат дека ова е исправно, но тоа им пречи на многумина.
Нова студија покажа дека мажите се под стрес ако не се тие што „заработуваат пари“, но и ако жената носи повеќе од 40 проценти од вкупниот буџет за домаќинството!

Една од причините за ова е тоа што мажите го поврзуваат правењето пари за семејството со машкост, иако тоа не е единствената причина.

Повеќе финансиска зависност, повеќе стрес

Ако жената заработи повеќе од 40 проценти од домашниот буџет, тоа е главен извор на стрес кај мажите, покажува студија од Велика Британија.

Колку повеќе мажот е финансиски зависен од една жена, толку е поголем стресот, велат експертите.

Тој заклучок дојде по анализирање на податоците од студијата спроведена во САД, каде што беа набудувани повеќе од 6.000 хетеросексуални парови кои биле во брак или заедно живееле 15 години.

Идејата за машкост и нерамнотежа на моќта

Една од причините поради кои мажите им пречи кога нивните партнери заработуваат многу пари е патријархалното општество.

„За многу генерации, во многу култури, од мажите се очекуваше да заработат пари за семејството, а машкоста е многу поврзана со тоа очекување“, вели еден од научниците што ја спровел студијата, Џоана Сирда.

„Кога ситуацијата се менува и нивните партнери заработуваат повеќе од нив, мажите се под голем психолошки стрес“, додава таа.

Покрај тоа, кога едниот партнер заработува значително повеќе од другиот, постои нерамнотежа на моќ, во смисла дека лицето кое заработува помалку е финансиски ранливо и има потешко време да одлучи да се раздели или да се разведе.

Постојат некои исклучоци

Не секогаш мажите се под стрес ако жената заработува подобро или подобро од нив. Имено, ако ваква беше ситуацијата уште пред да стапат во брак или да започнат да живеат заедно, тогаш мажите не им пречи толку многу.

„Луѓето не избираат случајни партнери, така што ако жената заработила повеќе пари од мажот пред бракот, тогаш мажот веќе знаел за разликата“, истакнува Сирда.

Инаку, истражувањата покажуваат дека мажите кои „носат леб во куќата“ исто така се под стрес од одговорност и притисок, но не толку колку кога партнерката заработува повеќе од нив.

Да речеме дека од сето ова може да се заклучи ова: мажите се посреќни кога обајцата партнери работат, но сепак сакаат кога заработуваат повеќе од партнерката.

loading...