Медицинските снимки покажуваат дека ковид 19 може да направи телото да се нападне само по себе

од Берта Китинска

Различни видови на медицински слики, вклучувајќи ултразвук, рентген, МРИ и КТ-скенирање, можат да откријат долгорочно оштетување на мускулите, нервите, зглобовите, коските и другите меки ткива на пациентот и може да потврдат како телото се напаѓа себеси. Овие слики, според новата медицинска студија на Универзитетот Нортвестерн, објавена во списанието Скелетна радиологија, можат да доведат до подобро управување со процесот на лекување.

Covid 19 може да предизвика автоимуна реакција

– Она што го откривме е дека кај некои пациенти со ковд19 предизвикува автоимуна реакција. Со други зборови, вирусот го „мами“ телото да се нападне само по себе – објасни д-р Свати Дешмух, автор и доцент на Медицинскиот факултет на универзитетот Нортвестерн. Кога телото се напаѓа, како што покажа истражувањето, радиолошките слики, некои што користат контраст, можат да покажат воспалени нерви или мртви ткива. Исто така, снимките покажуваат дека ковид 19 може да трае неколку месеци. Како доказ за овие тврдења беше земен примерот на Тајма Хоџиќ (31) од паркот Албани во САД. Таа се бореше против ковид 19 во јуни 2020 година, но нејзиното влијание беше долготрајно, предизвикувајќи автоимуна болест наречена псоријатичен артритис предизвикан од кавиди.

Псоријатичен артритис предизвикан од кавиде автоимуно заболување

– Целото тело и сите зглобови на моето тело беа воспалени. Не можев да станам од кревет. Немаше што да направам самостојно. Ниту да се истуширам, ниту да јадам, ниту да шетам – вели Тајма Хоџиќ, која минатата година по втор пат заврши во болница поради болка. Таа го објаснува псоријатичниот артритис на следниов начин: „Тоа е автоимуно заболување. Се состои од два дела. Тоа е дел од псоријаза, дамки и осип на моето тело. Другото е артритисот како хронична состојба “.

Радиолошките слики се најдобри за утврдување на дијагнозата

За радиолошки слики е потребно „око“ на експерт за да може да се толкуваат. Д-р Свати Дешмук проучувал разни слики на други пациенти со кавал 19, вклучувајќи воспалени нерви, мртви и оштетени ткива, тромби и оштетени зглобови. Сè на сè, овие снимки можат да им помогнат на лекарите да донесуваат медицински одлуки за своите пациенти.

– Врз основа на она што го покажува сликата, можеме да ги препорачаме најдобрите следни чекори за дијагностицирање и лекување преку оваа долга патека за закрепнување. Од таа причина, радиолозите го имаат прекарот „Доктори лекари“ – рече д-р Свати Дешмух.

loading...

Слични содржини