Медиуми: Германците полека губат трпение, сакаат да ги укинат рестриктивните мерки

од Nikola Popovski

Дали Германија веќе треба да размисли за укинување на рестриктивните мерки и да расправа за ублажување на истите? Политичарите велат дека е рано за тоа, додека сè повеќе истакнати експерти ги охрабруваат и нудат предлози, пренесува Дојче веле.

Лотар Вилер, претседател на Институтот Роберт Кох, според чии податоци досега се заразени повеќе од 103.000 луѓе, од кои 33.300 биле излечени, а 1.861 починале, вели дека и покрај падот во бројот на нови инфекции во Германија, рано е да се зборува за подобрување на ситуацијата.

Во Германија не е прогласена вонредна состојба, но јавниот живот е целосно изумрен, а работи само тоа што е потребно.

Анкетите покажаа дека граѓаните генерално се задоволни од владините мерки, поддржани од академскиот дел на општеството, додека економијата се пожали.

Сепак, како што одминува времето, сè повеќе се дискутира за тоа дали рестриктивните мерки се сè уште соодветни и, пред сè, прашањето е колку долго ќе траат. Многу клучни политичари имаат краток одговор на ова: бидете трпеливи, вели ДВ.

Професорот по теологија Питер Даброк, претседател на германскиот совет за етика, смета дека властите во Германија заслужиле признание за нивните активности во корона-кризата, но грешат во „одбивањето да разговараат за ублажување и прекинување на ограничувањата“.

Даброк повика на отворена дебата за постепеното олеснување на ограничувањата. „Премногу е рано да се отвори, но никогаш не е рано да се размислува за критериумите за отворање“, рече тој.

Тринаесет универзитетски професори и еден доктор сметаат дека е погрешно да се спротивставуваат на здравствената заштита од една страна и продуктивната економија од друга страна. Бидејќи со неконтролирано ширење на вирусот не е можен позитивен развој на економијата, а негативните ефекти од постојните рестриктивни мерки влијаат не само на економијата, туку и на здравството, општеството и политиката.

Според ДВ, излегувањето од кризата го гледаат како оптимална комбинација на разумна борба против пандемијата и прилагодување на рестриктивните мерки, во зависност од луѓето, регионите и секторите на општеството и економијата.

Тие исто така предлагаат формирање регионални работни групи низ цела Германија со задача да им понудат предлози на политики на креаторите на политиките, да го следат нивното спроведување и да се занимаваат со односи со јавноста.

Овие експерти сугерираат дека прво треба да се отворат сектори со низок ризик од инфекција, како што се високо автоматизирани фабрики и оние со помалку ранливи групи на луѓе, како градинки и училишта. Исто така, би било можно да се отворат региони со мал број на заразени и оние со мал потенцијал за ширење на вирусот, како и региони со високи нивоа на имунитет.

loading...

Слични содржини