„Меѓаши“: Уставниот да ја преиспита иницијативата, ако се помилува педофил сите ќе бидат соучесници

од Vladimir Zorba

Недозволиво е помилување на педофили, велат од Првата детска амбасада  во светот „Меѓаши”-информира Алсат. Ова е реакцијата откако Уставниот суд одлучи да расправа за измените на Законот за помилување. Ако Судот го врати старото законско решение од 2009 година, тогаш Претседателот на државата освен лица за изборни измами, ќе може да помилува и дилери на дрога и педофили. Од „Меѓаши“ порачуваат: Уставниот суд да ја преиспита иницијативата, бидејќи ако се помилува педофил, сите надлежни ќе бидат соучесници.

5239

„После нашата тешката борба за построго казнување на педофилите што во 2014 Собранието го изгалса со можна медицинска кастрација на педофилите, сега сме збунети и со неверување ја следиме состојбата. Сметаме дека ако ова се случи во пракса е соучесништво, затоа што педфилите во најголем број случаи го повторуваат делото и на тој начин изложуваат на опасност следно дете да биде жртва“, рече Драги Змијанац, директор на прва детска амбасада во светот „Меѓаши”.

 

Повеќе ТУКА

loading...

Слични содржини