Меѓународната агенција за енергија: „Емисиите на CO2 се зголемија оваа година“

од Stefanija Kuzmanovska

Се проценува дека глобалните емисии на јаглерод диоксид од согорувањето на фосилните горива ќе се зголемат за нешто помалку од 1,0 отсто оваа година, бидејќи проширувањето на обновливите извори на енергија и електричните возила ја надминува побарувачката за јаглен, соопшти Меѓународната агенција за енергија (IEA).

Емисиите на CO2 се на пат да се зголемат за речиси 300 милиони тони до 33,8 милијарди тони оваа година, што е далеку помалку од нивниот скок од речиси 2,0 милијарди тони во 2021 година, се вели во извештајот на IEA, пренесува „Ројтерс“.

Производството на електрична енергија од фосилни горива и воздухопловниот сектор придонесоа за овогодинешниот пораст на емисиите, бидејќи воздушниот сообраќај закрепна од падот од ерата на пандемијата.

Слични содржини