„Мерките што беа ефикасни во 2020 година ги забавуваат новите видови на корона, но не ги запираат“

од Vladimir Zorba

Вирусниот имунолог Лука Шичин-Шаин зборуваше во N1 за епидемиолошката состојба во Хрватска. Тој посочи дека бројките се уште се многу високи и не покажуваат тренд на опаѓање.

„Тешко е да се разбере во која насока се движат. Далеку сме од над 10 проценти од позитивните тестови. Ситуацијата е сè уште сериозна“, рече тој, додавајќи дека одлуката на округот Приморје-Горски Котар да биде во заклучен е оправдана.

Истакна дека новите видови се промена во динамиката на вирусот.

„Две или три мутации доведува до тоа вирусот полесно да се врзува со клетките, предизвикувајќи тој да се шири низ целото тело и полесно да се шири од личност до личност, што значи дека тие соеви се шират побрзо. И ако имаме мерки што во 2020 година беа ефикасни, тие го забавуваат, но не го запираат. Новите соеви не само што полесно се шират, туку влијаат на помладите луѓе без коморбидитети, кои досега поминуваа подобро, а сега гледаме драматични клинички слики кај нив“, рече вирусниот имунолог.

loading...

Слични содржини