Мицкоски: Пописот без консултации е политичка трговија како на зелен пазар

од desk2

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, во вечерашното интервју за Топ Тема, изјави дека најголемата опозициона партија не е против одржувањето на пописот во државата и против одржувањето вистинска, реална статистичка операција во Република Македонија, која би детерминирала како би се развивала државата.

“Но ова што сега на брза трака се става во Собранието, без учество на опозицијата и главната политичка партија на политичката сцена во република Македонија, навистина е целосно спротивно на сето она што го слушаме од владините јуришници, од СДСМ и ДУИ, за некакви европски вредности. Ова наликува на една политичка трговија, налик на зелените пазари ” – рече Мицкоски.

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ додаде дека претпоставува дека премиерот Зоран Заев со ова ги отплаќа долговите кои пред 3 години го донеле таму каде што е сега.

Според Мицкоски, суштински е дека кога се отпочнува таква голема статистичка операција како пописот, логично е сите стејкхолдери на политичката сцена да бидат поканети и да земат учество.

Тој додаде дека според методологијата која е избрана треба да се попишуваат сите лица кои имаат матичен број на Македонија, но не значи дека се државјани на Македонија или пак дека се уште се живи.

Слични содржини