Мораме да ја почитуваме приватноста: Зошто САД е против Ковид пасошите и која е нивната алтернатива?

Американската администрација на претседателот Џозеф Бајден објави дека нема да воспостави национален систем на „пасоши за вакцинирани против ковид“, но наместо тоа ќе им остави на приватните компании да применат механизми за да докажат дека граѓаните биле вакцинирани за патувања и други активности.

Оваа недела, Њујорк стана првата земја што понуди дигитален „пасош за вакцинирање“ – бесплатна апликација и веб-страница за докажување негативен статус за Ковид 19, преку податоци за вакцинација или преку доказ за негативен тест за Ковид 19, Гласот на Америка (ВОА) извештаи.

– Ние мора да ја почитуваме приватноста на луѓето. Треба да се осигураме дека системот е точен и точен. Работите дефинитивно треба да се разработат, но мислам дека ова ќе биде дел од решението – изјави градоначалникот на Њујорк, Бил де Блазио.

Приватните компании ширум светот веќе користат сертификати за дигитална вакцинација во туризмот, забавната индустрија и другите индустрии.

Неколку земји, вклучувајќи ги Кина и Израел, започнаа официјални, национални системи, но не очекуваат САД да го следат примерот, според Гласот на Америка.

– Нема да има централизирана, универзална федерална база на податоци за вакцинирани, ниту наредба до граѓаните од сојузно ниво дека сите имаат ист сертификат за вакцинација – рече на брифинг со новинарите ен Псаки, портпарол на Белата куќа.

Сертификатите за вакцини се контроверзно прашање во Соединетите Држави, а некои републикански гувернери дури издадоа декрети со кои се забранува овој вид на сертификација, додава Гласот на Америка.

Администрацијата на Бајден ги повикува приватните субјекти да најдат свои решенија, но ќе обезбеди насоки за исполнување на одредени стандарди, вклучително и достапност и достапност на сертификација.

Светската здравствена организација се спротивставува и на идејата за „ковиден пасош“ за патувања меѓу различни земји.

– Во оваа фаза не сме сигурни дека вакцината спречува пренесување на болеста и има многу други прашања освен прашањето за дискриминација на луѓе кои нема да можат да ја вакцинираат, од различни причини – рече Маргарет Харис, Портпарол на СЗО.

loading...

Слични содржини