Москва тврди дека жителите на регионот Харков сакаат да се приклучат на Русија

од Stefanija Kuzmanovska

Жителите на регионот Харков во Украина се подготвени да се приклучат на Русија, а Привремената цивилна управа го поддржува тоа чувство, изјави за ТАСС шефот на Привремената цивилна управа на регионот Харков, Виталиј Ганчев.

„Нашата влада почнува да го сфаќа тоа откако беа забележани проруски тенденции“, рече Ганчев.

Според него, жителите на оваа област веќе во голем број прашуваат за добивање руско државјанство.

Претходно Ганчев објави дека околу 20 отсто од регионот Харков е под контрола на руските сили.

Како што наведе, ситуацијата во тоа подрачје и понатаму е тензична, бидејќи многу населени места често се гранатирани од украинската армија.

Тој додаде дека постои висок ризик од влегување и дејствување на субверзивни групи во регионот, но дека надлежните органи на руските власти работат на минимизирање на ризикот за цивилното население, јави ТАСС.

Слични содржини