МЗ со препораки: Како да се заштитите од мајмунски сипаници? (ФОТО)

од Nikola Popovski

Министерството за здравство издаде препораки за тоа како да се заштитиме од евентуална појава на болеста мајмунски сипаници. Според министерството, најдобра заштита е да се избегнува директен контакт со диви животни како мајмуни и глодари и изложување на нивна крв или месо.

-Да се консумира само термички обработено месо од диви животни и да се избегнува контакт со лица кои се сомнителни на мајмунски сипаници. Вакцината за заштита може да се обезбеди и е развиена. Заразените се лекуваат со антивирусно средство кое е развиено претходно за третман на големи сипаници и е лиценцирано за лекување од мајмунски сипаници, информираат од МЗ.

Од таму додаваат дека периодот на инкубација е од 5 до 21 ден, зависи од патот на пренесување и изложеност на болеста.

Фото: Godji10 / iStock / Getty Images Plus

Слични содржини