На овој симптом на ковид не му се обрнуваме внимание, а може да биде најава за влошување на болеста

од Берта Китинска

Главоболката е потенцијален симптом на ковид 19, но не е толку честа како треска, кашлица или отежнато дишење.

Инфекцијата предизвикана од ковид може да предизвика низа симптоми, од лесна непријатност до пневмонија.

Симптоми на болеста се треска, кашлица, воспалено грло и главоболка.

Зошто се јавува главоболка кај ковид?

До денес, главоболките се пријавени и во раната и во доцната фаза на инфекција, а подоцна главоболките може да бидат поврзани со влошување на болеста.

Главоболките исто така можат да бидат симптом на ковида кај луѓе со мигрена.

Во овие случаи, забележано е дека главоболките се појавувале пред појавата на повеќе типични симптоми на ковид 19, како што се треска и кашлица.

Студиите започнаа да зборуваат за тоа колку се вообичаени главоболки кај пациенти со коски. Точните бројки може да варираат во зависност од популацијата што се изучува. Истражувањата покажаа дека ова се случило кај околу 11 до 34 проценти од луѓето хоспитализирани со ковид.

Латентните симптоми вклучуваат главоболка и малаксаност, според апликацијата Студија за симптоми Ковид.

– Нашите податоци покажуваат дека најчестите рани симптоми се всушност главоболки (82 проценти) и замор (72 проценти), а тоа се однесува на сите возрасни групи – рекоа од апликацијата за Студија за симптоми.

– Само девет проценти од возрасните позитивни на козида на возраст од 18 до 65 години не чувствувале главоболка или замор.

Значи, иако главоболки и замор често се јавуваат кај луѓе кои имаат ковид (заедно со други симптоми), веројатно е дека едниот или двата симптоми нема да бидат индикација за ковид 19.

Во студијата објавена во Националната здравствена библиотека на САД, тие ја испитале главоболката како симптом на КОВИД-19.

– На почетокот, короната се карактеризираше со треска, воспалено грло, кашлица и диспнеа, главно манифестации на респираторниот систем – е забележано во студијата.

– Сепак, други манифестации како што се главоболка, болки во стомакот, дијареја, губење на вкус и мирис беа додадени на клиничкиот спектар за време на пандемијата на кливидите.

Извештаите за невролошки откритија рапидно се зголемуваат и главоболките се чини дека се на врвот на листата на симптоми.

– Според нашето првично искуство, значајните карактеристики на презентација на главоболка кај симптоматски пациенти со колковид беа нови, умерено тешки, билатерални главоболки со пулсирачка или притискачка придружба во темпоропариеталниот, фронталниот или периорбиталниот регион – се наведува во студијата.

loading...

Слични содржини