Најдоцна до септември нова вакцина против коронавирус

од Nikola Popovski

Европската агенција за лекови објави дека се надева дека вакцините, приспособени на одредени варијанти на коронавирусот, како што е омикрон, ќе бидат одобрени до септември.

„Наш приоритет е да обезбедиме приспособените вакцини да бидат потенцијално одобрени најдоцна до септември за да бидат подготвени за нови кампањи за имунизација на ЕУ наесен“, рече Марко Кавалери, раководител на секторот за биолошки здравствени закани и стратегии со вакцини при Европската агенција за лекови (ЕМА).

„Ова ќе им овозможи на производителите соодветно да ги приспособат нивните производни линии“.

Вакцините базирани на mRNA произведени од Фајзер и Модерна поминаа долг пат, а клиничките испитувања се во тек.

Слични содржини