Актуелно
Почетна / Глобално / Свет / Најмалку 186 новинари во 35 земји починаа како резултат на коронавирус

Најмалку 186 новинари во 35 земји починаа како резултат на коронавирус

Најмалку 186 новинари во 35 земји починале како резултат на зараза со коронавирус, се вели во извештајот на невладината организација Press Emblem Campaign (PEC).

PEC тврди дека од 1 март до 31 мај годинава, најмалку 186 новинари починале како резултат на зараза со вирусот во 35 земји во светот, од кои две третини биле активни на терен.

Според информаците, пандемијата најтешко ги погодило државите од Латинска Америка, а „остар пораст“ е забележан и во Индија и Бангладеш.

Тие посочија дека најголем број смртни случаи на новинари како резултат на инфекција со коронавирус е регистриран во јуни. Во изминатиот месец, каде дневно се регистрираа најмалку два смртни случаи на новинари, 59 новинари починаа како резултат на КОВИД-19.

Според една студија на PEC, 93 новинари починале од почетокот на пандемијата во латиноамериканските земји, 34 во Азија, 26 во Европа, 19 во Африка и 14 во Северна Америка.

Најголем број смртни случаи на новинари е забележан во Перу – 37, а потоа следуваат Бразил 16, Мексико 14, САД 13 и Еквадор 12.

Десет смртни случаи на новинари од последиците од инфекција со коронавирус се регистрирани во Пакистан, девет во Бангладеш и Индија, осум во Нигерија, седум во Велика Британија, пет во Русија и Боливија и четири смртни случаи секоја во Никарагва и Франција.

Три смртни случаи на новинари како резултат на инфекција се регистрирани во Италија, Шпанија и Доминиканската Република, по два во Алжир, Колумбија, Египет и Шведска, и по една во Австрија, Белгија, Канада, Авганистан, Демократска Република Конго, Иран, Јапонија, Мароко, итн. Панама, Казахстан, Того, Зимбабве и Јужна Африка.

Од PEC исто така се вели дека, покрај смртните случаи како резултат на КОВИД-19, во првите шест месеци од оваа година биле убиени 33 новинари во 18 држави.

PEC додава дека извештајот се заснова на информации што се достапни преку националните здруженија на новинари, локалните медиуми и соработници.

loading...