Најново истражување: Децата имаат 44 отсто помали шанси да се заразат со коронавирусот 

од Stefanija Kuzmanovska

Децата имаат 44 отсто помали шанси да бидат заразени со коронавирусот отколку возрасните, покажа истражувањето спроведено од тим научници предводени од претседателот на Британскиот кралски колеџ за педијатрија и здравје на децата.

Тим научници прегледаа и анализираа 32 студии и открија дека децата и адолесцентите на возраст под 20 години имаат 44 отсто помали шанси да развијат секундарна инфекција на САРС-КоВ-2 отколку лицата постари од 20 години, пренесува „Ројтерс“.

Истражувањето наведува дека постојат прелиминарни евиденции дека децата помлади од 10-14 години имаат помала веројатност да бидат заразени со САРС-КoВ-2 отколку возрасните, како и дека адолесцентите се чини дека се приближно еднакво подложни на вирусот како и возрасните.

 

loading...

Слични содржини