Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Најстарата компанија во светот работи 1.500 години, а во Македонија 147 години

Најстарата компанија во светот работи 1.500 години, а во Македонија 147 години

Просечниот животен век на компаниите во претходните 100 години, бил околу 60 години. Денес ретко која компанија може да опстане 20 години. Сепак, постојат компании кои успеале да опстојат илјада години.

Според истражувањето на британскиот портал Business Financing, најстарата компанија на светот е градежната компанија Kongo Gumi – основана во 578 година, чие седиште е во Осака, Јапонија. Без престанок работи 1.500 години. Денес е во раце на компанијата Takamatsu, а има годишен буџет од околу 70 милиони долари.

Во Европа како најстара компанија се наведува ресторанот St. Peter Stiftskulinarium во Салцбург. И претежно најстарите европски компании се поврзуваат со традиционални производи коишто ја одржуваат културата на нациите. На пример, постојат многу стари компании коишто произведуваат храна и пијалаци.

Се споменува и Балканот. А која е најстарата компанија во Македонија,прочитајте на следниот линк!

loading...