НАЈВИСОКИ ПЕНЗИИ ВО ГЕРМАНИЈА: Овие работни места носат најмногу пари

од Vladimir Zorba
684 прегледи

Повеќе или помалку пари во пензија? Работејќи во одредени професии, работниците во Германија можат добро да си ги обезбедат приходите во пензија.

Висината на пензијата во Германија зависи од различни фактори и е индивидуална. Но, има кариери кои носат многу пари во пензија.

Покрај бројот на години на платени придонеси, важна улога играат и возраста за пензионирање, нивото на просечниот приход во текот на работниот век и тежината на работата. Но, кои професии нудат највисока пензија и зошто?

Познато е дека одредени професии можат да донесат високи примања. Но, што е со пензијата? Каква работа може да ви обезбеди многу пари во пензија? За да го дознаете ова, прво мора да ги земете предвид факторите кои влијаат на висината на пензијата.

На висината на пензијата влијаат следните фактори:

* Број на години на придонес
* Ниво на просечен приход
* Вид на пензиски пристап
* Број на деца
* Тешкотии во работата

Колку подолго работите и колку е поголема вашата просечна заработка во текот на работниот век, толку поголема ќе биде вашата пензија. Но, повеќе поени за плата, а со тоа и повеќе пари во пензија, може да се добијат и за одгледување деца и особено напорна работа.

Доколку сакате висока пензија, при изборот на кариера треба да внимавате не само на висината на просечниот приход, туку и на тоа дали може да се реализира на подолг временски период. На крајот, германското законодавство очекува придонесите да се плаќаат 45 години пред да се пензионирате.

Професии и работни места со највисоки пензиски права во пензија:

* Државен службеник
* Лекар
* Адвокат
* Пилот
* Менаџер

Луѓето со овие професии најчесто добиваат високи пензии. Државните службеници генерално имаат највисоки пензиски права во Германија, бидејќи тие плаќаат во државна пензија во текот на целиот свој работен век. Службените пензии се самостоен систем на социјално осигурување, пишува „Феникс магазин“.

Доктори, адвокати, пилоти и менаџери од различни професионални сектори, исто така, имаат тенденција да примаат високи пензии.

Причината за тоа се од една страна нивните високи примања, а од друга страна тоа што често работат на своите работни места до возраста за пензионирање. Покрај тоа, вработените со високи примања се исто така поспособени да креираат приватни пензиски планови од оние со ниски примања.

Овие занимања добиваат повисоки пензии

Тешкотијата на работата се одразува и на висината на пензијата. На пример, луѓето чија работа се смета за особено тешка добиваат повеќе поени за плата, можат порано да се пензионираат или одреден процент од нивниот просечен приход да биде додаден на нивната пензија.

Следниве занимања често се сметаат за тешки работни места:

* Градежен работник
* Работник за покриви
* Керамичар
* Ѕидар
* Работник во металопреработувачката индустрија
* Градител на патишта
* Рудар

За да може некоја работа да биде препознаена како тешка, таа мора да исполнува одредени критериуми. По правило се зема предвид физичкиот и психолошкиот стрес, објаснуваат германските медиуми.

Дали овие работни места подоцна ќе доведат до максимална пензија, останува индивидуално.

Слични содржини