НАСА дава 150 милиони долари за престој на луѓето на Месечината, еве што планираат

од Stefanija Kuzmanovska
294 прегледи

Мисијата Артемида на НАСА е најамбициозната програма на вселенската агенција досега, што го означува првото враќање на астронаутите на Месечината по завршувањето на историските мисии Аполо во 1972 година. НАСА сака да оди подалеку од „еден мал чекор“ со Артемида и си постави цел да воспоставување на постојано човечко присуство на Месечината.

НАСА треба да изгради самоодржлива средина за да им помогне на луѓето да преживеат, да работат и да комуницираат со Земјата оддалечена стотици илјади километри.

Нејзината инвестиција е фокусирана на изградба на витална инфраструктура за енергија, транспорт и живеалишта на Месечината и развој на технологии за истражување на вселената и надзор на Земјата.

На пример, Blue Origin има за цел да го демонстрира својот систем за електролиза со стопен реголит во 2026 година. Идејата е да се обработи изобилниот лунарен реголит во железо, силициум и алуминиум за соларни ќелии, а процесот, исто така, произведува кислород како бонус.

„Искористувањето на огромните ресурси на вселената во корист на Земјата е дел од нашата мисија, и ние сме инспирирани, понизни и благодарни што ја добивме оваа инвестиција од НАСА за да ја унапредиме нашата иновација“, рече Пат Ремијас, потпретседател на Capabilities Directorate of Space Systems Development.

 

„Прво ќе ги вратиме луѓето на Месечината, а потоа ќе почнеме да „живееме надвор од Земјата“, додаде тој.

Во таквите шеми е вклучена и Astrobotic Technology, компанија која планира да го испрати својот CubeRover да инсталира километарски високонапонски далновод.

Во меѓувреме, другите пет компании кои развиваат способности за поддршка на истражувањето на вселената се фокусирани на различни области како далечинско набљудување, мерење и ракета.

United Launch Alliance работи на технологија на топлински штит за надувување за да ги заштити ракетните компоненти за да можат повторно да се користат за идни летови. Тие беа наградени со 25 милиони долари. Zeno Power Systems ќе добие 15 милиони долари за развој на батерија напојувана од радиоактивниот изотоп americium-241.

„Нашето партнерство со индустријата може да биде камен-темелник на враќањето на човештвото на Месечината како дел од мисијата Артемида“, рече д-р Прасун Десаи, вршител на должноста помошник администратор за Управата за вселенска технологија во седиштето на НАСА во Вашингтон.

НАСА соопшти дека ќе финансира 11 проекти со вкупно 150 милиони долари. Секој партнер, сепак, се очекува да инвестира најмалку 10 до 25 проценти од вредноста на договорот во својот проект – во зависност од големината на бизнисот.

„Партнерството со комерцијалната вселенска индустрија ни овозможува да ја искористиме моќта на американската иновација и генијалност“, додаде администраторот на НАСА, Бил Нелсон, според The ​​Register.

Слични содржини