Наскоро со домашен тест ќе може да утврдите дали по вакцината за ковид имате антитела

од Берта Китинска

Бидејќи вакцината ковид 19 станува сè попристапна за јавноста, следењето на состојбата на имунитетот ќе има важна улога во утврдувањето дали вакцината е ефикасна за една личност и колку долго. Д-р Бенџамин Лаример, истражувач на Универзитетот во Алабама во Бирмингем, разви технологија која, се надева, наскоро може да се користи како домашен тест за антитела.

Тестот открива неутрализирачки антитела

Дијагностичкиот тест на Лаример е сигурен метод за утврдување дали луѓето се заштитени од ковид 19. Технологијата ги идентификува неутрализирачките антитела – оние што го блокираат вирусот од инфицирање на клетките. Ново истражување покажува дека неутрализирачките антитела нудат најдобра заштита од вирусот.

Денес, најчесто користените тестови за антитела не идентификуваат особено неутрализирачки антитела. Во моментов, овие неутрализирачки антитела можат да се измерат само на високо ниво на точност користејќи комплицирани и одземаат многу време лабораториски тестови кои не се достапни за пошироката јавност.

Постоечките тестови на антитела, вели д-р Лаример, користат широк пристап кон лоцирање на антитела кои се врзуваат за многу мали и различни делови на вирусот. Тековните тестови можат да ги заменат антителата со други вируси, како што е обичната настинка, со 19-тивни антитела, што доведува до можни лажно-позитивни резултати.

– Целта на секоја вакцина е телото да создаде антитела кои служат како прва линија на одбрана од вирусот. Тестовите што специфично ги детектираат овие антитела може да се користат за да се измери дали вакцината работи и евентуално да се предвиди колку долго ќе трае нејзината заштита – вели д-р Лаример.

Како настана тестот

За да создаде нов тест, Лаример започнал да го разложува вирусот ковид 19 на мали парчиња за да ги идентификува точните места каде антителата се врзани за вирусот. Резултатите беа подобри отколку што очекуваше тимот на Лаример, а тестот откри 20 проценти повеќе позитивни случаи од сегашниот златен стандард на клиничкиот тест за антитела. Според Лаример, важно е точно да се препознаат дури и мали количини на антитела.

Имунитетот на ковид 19 не се очекува да трае вечно, а следењето на имунолошкиот статус може да продолжи неколку години, дури и по широката употреба на вакцината.

Дури и по вакцинирањето, милиони се загрозени

Клиничките испитувања покажаа дека вакцините можат да бидат исклучително успешни; сепак, дури и 95 проценти ефикасност ќе остави милиони незаштитени. Тестирањето на антитела помага да се утврди ефикасноста и треба да помогне да се утврди дали некое лице е заштитено од вирусот или не.

Лаример се надева дека ќе ја пренесе технологијата на неговиот тим на тест, ефтин и лесен за употреба, што ќе обезбеди можност за проверка на состојбата на имунитет дома за пошироката јавност. Фондацијата за истражување УАБ поднесе привремена пријава за патент за технологијата.

 

Слични содржини