Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Наскоро завршување на клиничките испитувања на најефикасниот лек против Ковид-19

Наскоро завршување на клиничките испитувања на најефикасниот лек против Ковид-19

Првите резултати од клиничките испитувања на лекот „Фавипиравир“ сугерираат дека може да биде најефикасен во третманот на ковид 19, рече директорот на Рускиот фонд за директни инвестиции, Кирил Дмитријев, на онлајн прес-конференција.

Во март, надзорниот одбор на фондот одобри создавање на заедничко вложување со групата компании ХиМар за производство на Фавипиравир.

Лекот се тестира во центрите низ целата земја што го одобри Русија, а во него учествуваат 330 пациенти.

„Според резултатите од првите 60 пациенти во шесте центри, можеме да видиме многу важна статистика која покажува дека 60 проценти од пациентите кои го земале лекот на петтиот ден од терапијата имаат негативен тест за вирусот на корона“, нагласи Дмитријев.

Тој додаде дека тоа го потврдуваат кинеските клинички испитувања, кои покажаа дека лекот го скратува времетраењето на болеста од 11 дена на четири до пет.

Дмитријев смета дека ваквите резултати ќе го намалат обемот на работа на медицинските центри и ќе го намалат бројот на епидемиолошки опасни пациенти за околу половина.

Директорот на фондот посочи дека лекот може да се користи само за предвидена намена и под надзор на лекар, а освен тоа е контраиндициран за бремени жени.

„Се надеваме дека ќе ги завршиме клиничките испитувања подоцна овој месец“, заврши Дмитријев.
Од почетокот на епидемијата во Русија, регистрирани се 242.227 случаи на ковид 19, закрепнале повеќе од 48 илјади заразени лица, а 2.112 лица починале.

На 11 март, Светската здравствена организација објави епидемија на нова инфекција со коронавирус, ковид 19, за пандемија. Според најновите податоци, во светот се регистрирани повеќе од 4,37 милиони случаи на инфекција, а повеќе од 294 илјади луѓе починале.

loading...