НАТО го одби барањето на Русија за повлекување од Бугарија и Романија

од Nikola Popovski

Северноатлантскиот сојуз (НАТО) го отфрли барањето на Русија за повлекување на сојузничките трупи и затворање на базите во Бугарија и Романија.

Портпаролката на НАТО Оана Лунгеску го коментираше барањето јавно упатено од руското Министерство за надворешни работи денеска до алијансата.

„НАТО нема да ја загрози способноста на сојузниците да се заштитат и бранат меѓусебно, вклучително и присуството на војници во источниот дел на алијансата“, рече Лунгеску, цитирана од Агенцијата Анадолу.

Изјавувајќи дека задоволувањето на барањето на Русија ќе создаде првокласни и второкласни членки на НАТО, Лунгеску рече дека нема да го прифатат.

„Ја отфрламе идејата за воспоставување каква било сфера на влијание во Европа. Секогаш ќе одговориме на влошувањето на нашата безбедносна средина, вклучително и зајакнувањето на нашата колективна одбрана. НАТО е буден и продолжува да ја проценува потребата од зајакнување на источниот дел од нашата алијанса“, вели Лунгеску.

На сајтот на руското МНР е објавен коментар на прашањето што значи за Бугарија и Романија барањето на Русија НАТО да се врати во државата пред 1997 година.

Во коментарот се вели дека Русија сака странските сили, опремата и оружјето да се повлечат и да преземе други чекори за воспоставување ред во земјите кои не беа на патот кон членство во НАТО во 1997 година.

Слични содржини