Научниците конечно успеаја да докажат дека кучињата неизмерно не сакаат: Не сте знаеле дека ова го прават

од Aleksandar Petrovski

Секој сопственик ќе ви каже дека неговото куче точно знае кога е време за прошетка, оброк или галење, но никој сопственик не може да ви објасни колку неговото куче го сака. Затоа научниците го сторија тоа за нив.

Имено, една неодамнешна студија покажа колку навистина нашите миленици се луди по нас. Со помош на специјални ѓердани, кои го мерат срцевиот ритам, научниците утврдиле дека срцето на нашето домашно милениче сака да скокне од градите само кога ќе го слушне нашиот глас.

Имено, научниците ставиле ѓердани околу вратот на четири кучиња и со денови гледале како се движи ритамот на отчукувањето на срцето за време на разни активности. Интересно е тоа што секое куче во мирување имаше просечно околу 65 отчукувања во минута, сепак, само ако некој од нив барем го слушнеше гласот на нивниот сопственик, бројот на отчукувања ќе скокне на 100 и повеќе.

Интересно е и тоа што за време на галењето срцевиот ритам забави за околу 23 проценти, што значи дека имаме смирувачки ефект врз нашите кучиња.
„Едноставно е неверојатно колку лудо срцето на нашите миленици чука кога само ќе им кажеме дека ги сакаме и колку се смирени кога се галиме и се грижиме за нив“, вели Шенон Кери, водачот на истражувањето.

Таа конечно додава дека истражувањето покажало дека кучињата сè уште нè сакаат многу повеќе отколку што ги сакаме нив. На пример, срцето на сопственикот се радува само малку откако ќе се сретне со своето милениче по долго разделување. Нашиот срцев ритам скока за помалку од 10 проценти.

Слични содржини