Научниците симулирале кашлица и го следеле патот на капките! Еве кои маски НАЈДОБРО штитат од корона

од Stefanija Kuzmanovska

Научниците од Универзитетот Флорида Атлантик ја проучувале ефикасноста на домашните маски во запирањето на ширењето на коронавирусот.

Откриле дека ако лицето не е покриено со маски, капките патуваат до 3,5 метри во 50 секунди.

Според симулацијата, памучната шиена маска – со неколку слоеви – најмногу го намалува ширењето на вирусните капки, иако имаше истекување помеѓу носот и материјалот на врвот на маската. Кога оваа маска беше ставена на кукла, капките патуваа само 2,5 сантиметри од лицето. Маска, која е добро прилепена кон носот, исто така функционира добро, така што капките патуваат околу 20 см од лицето.

Меѓутоа, еднослојната маска (изработена од еластичен материјал за маица) и свиткано марамче беа помалку ефикасни. Капките протекоа низ материјалот на маската и го прекрија шамичето повеќе од 1 m.

Сепак, „иако немедицинските маски тестирани во оваа студија даваат различни резултати и доаѓа до ширење на капки, тие се ефикасни во спречувањето на ширењето на инфекцијата“, напишале авторите во својот труд.

 

 

Слични содржини