Не може да се зборува бугарски до пладне, а македонски попладне, вели Ковачев

од Vladimir Zorba

Станува сè појасно зошто е таков нашиот став кон Северна Македонија – станува збор за надминување на омразата, една од основните вредности на ЕУ, рече европратеникот Андреј Ковачев за БТВ.

Според него, водачите на Северна Македонија не покажуваат дека се дистанцирале од омразата и спротиставувањето уште од времето на тоталитаризмот.

Комисијата мора да работи само врз основа на историски податоци. Тие веруваа дека Бугарија нема да предизвика никакви проблеми во однос на Северна Македонија. Грците на секој знак рекоа што треба да се напише, а ние сме најблиски и најбратски земји од обете страни на границата, и тие тоа го сметаа тоа за наша слабост. Не може да се зборува бугарски до пладне, а македонски попладне, рече тој.

Тој потсети дека над 100.000 луѓе од Северна Македонија добиле бугарско државјанство.

„Ние не им го одземаме правото на самоопределување. Имаме проблем само со толкувањето на историјата“, коментира Андреј Ковачев.

Според него, Северна Македонија не сака да ги исполни економските врски со Бугарија.

Сепак, тој не коментираше зошто земјава најави повлекување од проектот АЕЦ Белене.

loading...

Слични содржини